Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2010

Θέμα: Επιστολή της ΓΣΕΒΕΕ προς τον Υπουργό Απασχόλησης με θέμα τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού για την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης

Την έκπληξή της εκφράζει η ΓΣΕΒΕΕ για τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού, σύμφωνα με τις οποίες αυξάνεται το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης. Σε σχετική με το θέμα επιστολή προς τον Υπουργό Εργασίας, κ. Ανδρέα Λοβέρδο, επισημαίνει πως από την έναρξη του διαλόγου για το Ασφαλιστικό, το Υπουργείο κατέθεσε κείμενο θέσεων στη συνάντησή του με την Γενική Συνομοσπονδία στο οποίο αναφέρονται τα ακόλουθα: «…ως πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, δηλώνουμε ρητά και απερίφραστα πως δεν πρόκειται να αιφνιδιάσουμε και να προκαταλάβουμε κανέναν. Όποιο μέτρο η κυβέρνηση πάρει, αυτό θα προκύψει από τον οργανωμένο διάλογο.»

Ακολούθως και σε δελτίο τύπου που κοινοποίησε το Υπουργείο Εργασίας κατά την κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Ειδικών, των Κοινωνικών Εταίρων και της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου επισημαίνει ότι: «Η πρώτη ημέρα του κοινωνικού διαλόγου έδειξε, πως όλοι απορρίπτουμε την παραδοσιακή συνταγή της αύξησης των εισφορών (κατέστησαν οι μεγαλύτερες σχεδόν στην Ε.Ε.) και τη μεταφορά της λογικής της στα όρια ηλικίας (εδώ η αντιγραφή της μεθόδου της αύξησης των εισφορών οδηγεί σε κωμικοτραγικές καταστάσεις, αν σκεφτούμε πού θα καταλήξουμε εάν ποσοτικοποιήσουμε οικονομικώς την αύξηση των ορίων ηλικίας και καταφεύγουμε στη μέθοδο αυτή κάθε λίγο, όπως και με τις εισφορές!).»

Κατόπιν τούτου, και μετά τις δηλώσεις του κυρίου Πρωθυπουργού διαφαίνεται ότι παραβιάζεται μια από τις βασικές προϋποθέσεις για τη συμμετοχή της ΓΣΕΒΕΕ στην αρμόδια Επιτροπή για το Ασφαλιστικό.
Η Γενική Συνομοσπονδία, όπως αναφέρει στην επιστολή, θεωρεί απαραίτητη, άμεσα, μια συνάντηση με τον Υπουργό Εργασίας, ώστε να αποσαφηνιστεί το εάν και κατά πόσο η αύξηση των ορίων ηλικίας αφορά τα ισχύοντα όρια συνταξιοδότησης των επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων (35 έτη ασφάλισης και 60ο έτος ηλικίας ή 65ο έτος ως ανώτατο όριο).

Αναλυτικότερα στη συγκεκριμένη επιστολή η ΓΣΕΒΕΕ θέτει τα ακόλουθα ζητήματα:
“ Αντιλαμβάνεστε ότι η παραμονή του εκπροσώπου μας στην Επιτροπή Ειδικών για το Ασφαλιστικό εξαρτάται από το κατά πόσο ισχύουν οι δεσμεύσεις σας. Θα θέλαμε, επίσης, να διευκρινιστούν κατά τη συνάντηση μας τα παρακάτω:

1) Το χρονοδιάγραμμα νομοθετικής πρωτοβουλίας που αφορά στη διαδοχική ασφάλιση (τρόπος υπολογισμού).
2) Το θέμα της ιατροφαρμακευτικής κάλυψης των αυτοαπασχολούμενων που για διάφορους λόγους διακόπτουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα χάνοντας ταυτόχρονα το δικαίωμα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης από τον ΟΑΕΕ. Αντιμετωπίζονται, δηλαδή, οι αυτοαπασχολούμενοι ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας και δεν τυγχάνουν ανάλογης μεταχείρισης όπως οι εργαζόμενοι από το ΙΚΑ (δεσμεύσεις κ. Πρωθυπουργού, Θεσσαλονίκη 2009) .
3) Η χρηματοδότηση του ΟΑΕΕ, που είναι ο πλέον υποχρηματοδοτούμενος από τον κρατικό προϋπολογισμό ασφαλιστικός οργανισμός στην Ελλάδα, μακράν όλων των άλλων, καθώς και η δημιουργία λογαριασμού αποθεματικού χαρακτήρα”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου