Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2010

Θέμα: Η ΓΣΕΒΕΕ ζητά άμεση συνάντηση από τον Υπουργό Οικονομικών με θέμα το Φορολογικό Νομοσχέδιο



Σε σχετική της επιστολή για το Φορολογικό Νομοσχέδιο προς τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, η ΓΣΕΒΕΕ ζητά άμεση συνάντηση με το Υπουργείο. Συγκεκριμένα στην επιστολή αναφέρει:
“Επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι μας ότι η όλη διαδικασία «διαλόγου» που έγινε μέχρι σήμερα για το φορολογικό νομοσχέδιο, χωρίς την παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών, δεν αποτελεί πραγματική διαβούλευση για ένα τόσο σημαντικό θέμα. Διαπιστώνουμε μέσα από τα δημοσιεύματα και τις «έξυπνες» διαρροές στον Τύπο ότι ο διάλογος αυτός ήταν προσχηματικός για να συγκαλύψει ένα άλλον παράλληλο και ουσιαστικό διάλογο για το νομοσχέδιο, που διεξάγονταν σε πολύ κλειστό κύκλο.

Θα θέλαμε να έχουμε άμεσα μια συνάντηση μαζί σας, ώστε να μας ενημερώσετε για τους βασικούς άξονες του νομοσχεδίου (πριν ανακοινωθεί) το οποίο σύμφωνα πάλι με δημοσιεύματα του Τύπου έχει ήδη ολοκληρωθεί και αναμένεται να κατατεθεί τις επόμενες ημέρες.

Η έλλειψη διαβούλευσης της πολιτικής ηγεσίας για ένα τέτοιο σοβαρό θέμα με τους Κοινωνικούς Εταίρους και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς αποτελεί βαρύτατο πολιτικό ολίσθημα και απέχει των διακηρύξεων του κ. Πρωθυπουργού όπως αυτές είχαν διατυπωθεί προεκλογικά.

Θεωρούμε ότι με την απαξίωση του ρόλου των θεσμικών φορέων εκπροσώπησης δεν θα έχετε ένα καλύτερο φορολογικό νομοσχέδιο, και δεν θα διαμορφώσετε μια καλύτερη φορολογική συνείδηση. Πολύ γρήγορα, όμως, δεν θα έχετε και αξιόπιστους θεσμικούς κοινωνικούς συνομιλητές αλλά συζητήσεις και διαβουλεύσεις με εκατοντάδες επιμέρους «μπλόκα» διαφόρων κοινωνικών ομάδων συμφερόντων. Ευελπιστούμε να μην είναι αυτή η πραγματική επιδίωξή σας.

Τίποτα μεγάλο δεν επιτυγχάνεται και δεν είναι βιώσιμο αν δεν υπάρχει μια minimum κοινωνική συναίνεση ή έστω ανοχή, η οποία δεν πρέπει να επιζητείται μέσα από διαλόγους στα τηλεοπτικά παράθυρα («βολικούς» προς το παρόν) και συλλογή εκθέσεων ιδεών από κάθε «ενδιαφερόμενο».

Έστω και την τελευταία στιγμή αναμένουμε πρωτοβουλία σας για μια πραγματική συνεργασία μαζί σας ώστε να μας πείσετε ή να πειστείτε και τελικά, βέβαια, εσείς να αποφασίσετε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου